Varför tappar jag mitt hår?

För både män och kvinnor är det oerhört jobbigt att känna att håret faller av och känns sprött. Att man ser att hårfästet sakta kryper bakåt eller att tofsen man brukade sätta upp blir som en tunn slinga…
Det är helt normalt att tappa hår i lagom mängd, närmare bestämt ca 100 hårstrån per dag. Tappar du mer än så kan det röra sig om håravfall. Om du går eller har gått igenom något utav nedan alternativ så rör det sig oftast om tillfälligt håravfall vilket sällan resulterar i permanent håravfall. Oftast med tillskott av näring och en förändring kring vad som har utlöst håravfallet så kommer håret tillbaka inom 6–12 månader igen.

Ett starkt och friskt hår är ofta ett tecken på att hälsan är som den ska, men ibland utsätts man för olika perioder i livet som kan påverka håret negativt. Detta kan bero på en mängd olika saker, här kommer några exempel som du kanske känner passar in på just dig.

Stress
Både fysisk och psykisk stress påverkar hårets livslängd och kvalité. Långvariga pressade situationer påverkar hela kroppen så även håret. Trauman i form av olyckor och sjukdomar som stressar kroppen kan också orsaka tillfälligt håravfall. Det blir som en chock för kroppen och fysisk stress kan rubba hårets naturliga livscykel, vilket i sin tur kan leda till att du tappar mer hår än vanligt. Håravfallet behöver inte komma direkt i den stressade perioden utan kan ge sig till känna 3–6 månader efter.

Graviditet och amning
En graviditet påverkar kroppen på en mängd olika sätt. Under tiden som man är gravid ökar kroppens östrogennivåer och många får ett fint, glansigt och tjockt hår. Efter en förlossning så minskar östrogenet i kroppen och hormonet ändas vilket kan resultera i att hårsäckarna går in i en vilofas och man tappar mer hår än normalt. Den här fasen brukar gå över av sig självt men, med extra näring kan håret få en bättre möjlighet att komma tillbaka snabbare.

Klimakteriet
Klimakteriet innebär hormonförändringar. Östrogennivån går ner och testosteronnivån går upp. Detta påverkar hårsäcken som stannar i vilofasen under längre tid vilket resulterar i att man kan tappa mer hår. När vi blir äldre så blir håret skörare och går lättare av vilket också kan leda till ett glesare hår.

 

Påfrestande styling
Ett torrt och sprött hår kan ta mycket skada av regelbunden styling och värmeverktyg. Även om man använder värmeskydd så påfrestar styling både hår och hårbotten. Även olika hårbehandlingar med blekning torkar ut hårstrået vilket kan leda till att det lättare går av och ger ett tunnare hår.

 

Här kan du köpa GrowAgain

Artiklar